Проекти по "Регионално развитие" може да бъдат прекратени

Обмисляме общините да заменят рисковите проекти с други, за които има готовност, обяви Павлова.

15.10.2012 | 15:28
Проекти по
Проекти по "Регионално развитие" може да бъдат прекратени

Регионалното министерство може да прекрати близо 600 договора по оперативна програма "Регионално развитие", тъй като има опасност въобще да не бъдат изпълнени, съобщи днес в Пловдив ресорният министър Лиляна Павлова.

Екип от експерти на министерството започват от ноември срещи, за да се направи преценка дали да продължат проектите или да бъдат заменени с други, за които има готовност.

Сред най-рисковите проекти са тези за модернизиране болници. Държавата още миналата година е одобрила и предоставила по програмата 140 млн. лева за ремонт на болници и за доставка на ново модерно оборудване. Резултатите показват, че от 31 кандидатствали общини само една е провела търг.  В социалната и туристическата сфери също се забелязвало забавяне.

До края на годината с Брюксел ще бъдат договорени три милиарда лева парите по "Регионално развитие". Остава обаче по-голямото предизвикателство – разплащането, което към септември е над 990 милиона лева. До две-три години след договарянето на проектите, средствата трябва да бъдат разплатени, прогнозира регионалният министър.