fallback

Бизнесът приема и "не" за отговор, но да е бързо, смята икономист

Проблемът на българската администрация е, че работи бавно според Георги Табаков.

15.10.2012 | 08:45

България може да спечели от ситуацията в Гърция, като привлича малки и средни предприятия. Основният проблем обаче е, че администрацията работи бавно, решенията се вземат мудно, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Българския икономически форум Георги Табаков. "Над 22 години чиновниците не разбраха, че отговорът "не" също е решение, но трябва да се дава бързо". Основната препоръка към управляващите е да създадат законови механизми, с които да се стимулират експортното производство.

Фирмите не се възползват достатъчно от потенциала, които предлага турската икономиката, смята Табаков. Една от възможностите е наши фирми да участват в изграждането на железопътна инфраструктура. Съседната страна е разработила план за развитие на железницата, в който ще бъдат инвестирани 15 милиарда евро. До този момент обаче нито една българска железопътна фирма не е проявила интерес.

Други сектори, от които можем да търсим сътрудничество с турски фирми, са в енергетиката, логистиката, инфраструктурата и селското стопанство. Очакванията на Табаков са нашите фирми да осъществят контакт с техни колеги по време на планиран икономически форум край Босфора в края на другия месец. До този момент участие са заявили 100 български фирми, като прогнозите са, че ще заминат близо 300. Предварителните планове са да бъде обсъдено и развитието на междусистемната газова връзка между България и Турция.

fallback
fallback