Президентът призова за експертен дебат за данъка върху лихвите

Синдикатите заплашиха да оспорват в съда въвеждането на новия налог.

14.10.2012 | 14:34
Президентът призова за експертен дебат за данъка върху лихвите
Президентът призова за експертен дебат за данъка върху лихвите

Редно е абсолютно всички експерти в политиката, свързана с икономиката и данъчното облагане, да се съберат и да обсъдят въпроса за данъка върху лихвите, така президентът Росен Плевнелиев започна отговора на въпроса дали ще наложи вето върху закона за бюджета, ако в парламента се приема въвеждането на новия налог.

По време на посещението си в Пловдив, при което държавният глава откри новия музей на авиацията, той уточни, че въпросът трябва да се реши в парламента, а не на парче и чрез медиите.

"Всички политически партии трябва да изложат своето мнение и да се чуе анализ  за състоянието на икономиката на държавата през 2013 година – на какво залагаме като развитие, какви са двигателите и как може да ги отпушим", обясни Плевнелиев, цитиран от радио "Фокус – Пловдив".

Междувременно стана ясно, че синдикатите обмислят да оспорят в съда въвеждането на данъка върху лихвите по депозитите. Тристранния диалог предвижда всички бъдещи решения на правителството да се обсъждат с профсъюзите, а с новия налог не беше така, коментира пред БНР лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  Ако не бъде организиран дебат, можем да атакуваме решението на кабинета в съда, обясни още той.  

"На тристранния съвет обсъждахме бюджета, но такава точка нямаше, тя беше приета на другия ден. Срещу нас няма адекватен партньор, честен, който да каже положението е много тежко, няма пари", обобщи Тренчев.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров че синдикатите са готови да организират протести, ако не се намерят 112 млн. лева за вдигане на заплатите на учителите.

Вчера в отговори по въпрос министърът на финансите Симеон Дянков беше категоричен, че пари за тази актуализация няма, а учителите, ако искат, да се събират на протест пред финансовото министерство.