Банковите регулации Базел ІІІ се отлагат с 1 година?

Глътка въздух на банките ще им осигури време да разрешат проблемите с капитализацията, смятат финансисти.

12.10.2012 | 16:11
Банковите регулации Базел ІІІ се отлагат с 1 година?

Европейският съюз обмисля да отложи с до 1 година прилагането на по-тежките капиталови изисквания към банките, залегнали в споразумението Базел ІІІ. Причината е евентуален ръст на разходите, предаде Bloomberg, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Според неофициалната информация, вчера се е състояла поредната среща между законодатели и представители на Европейската комисия, на която е била обсъдена възможността споразумението да влезе в сила от 1 януари 2013, както е предвидено.

Представителите на Кипър, който пое европейското председателство, и на Европарламента обаче са дискутирали дали не е по-добре прилагането на по-тежките капиталови изисквания да влезе в сила или от 1 юли 2013, или дори от 1 януари 2014.

„Евентуално отлагане на Базел ІІІ ще даде глътка въздух на банките и ще им осигури време да разрешат проблемите с капитализацията“, твърди Марко Елсер, партньор в инвестиционната банка Advicorp в Рим, предаде още информационната агенция.

Според Ричард Реид от International Centre for Financial Regulation обаче, дори новите регулации да бъдат отложени, това няма да спаси някои банки.

Заместник-председателят на Европейския парламент Отмар Карас отрече подобни разговори да са водени. „Никога не е била обсъждана евентуална промяна на датата, от която споразумението Базел ІІІ да влезе в сила. Графикът на изпълнението му ще бъде обсъден в последния кръг от преговорите“, коментира Карас в изявление до Bloomberg.