Лихвите по депозитите с 10% данък от януари

Минималната работна заплата става 310 лева, обяви Симеон Дянков.

10.10.2012 | 14:23
Лихвите по депозитите с 10% данък от януари

Въпреки категоричните отрицания отпреди две седмици правителството все пак реши да предложи данък от 10% върху доходите от лихви по банкови депозити. Предложението е заложено в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2013, обясни вицепремиерът Симеон Дянков пред журналисти.

България остана единствената държава в ЕС, която не облага тези лихви, посочи финансовият министър. Според него приходите в бюджета от този налог ще бъдат около 120 млн. лева, но целта с въвеждането му е не толкова финансов ефект, колкото да има "справедливост". 

Идеята да бъде въведен данък върху лихвите от депозити бе подхвърлена публично в средата на септември - и бе категорично отхвърлена още на другия ден от говорител на финансовото министерство. Още тогава обаче източници на Bulgaria On Air коментираха, че въвеждането на данъка е неминуемо с оглед нуждата от средства за планираното увеличение на пенсиите. 

Последните данни на БНБ показват, че депозитите на гражданите надхвърлят 34 млрд. лева. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около 2 млрд. лева (тоест приходите от данъка би трябвало да са дори не 120, а 200 млн. лева). В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3 и 7%, според срочността. До края на август спестяванията са се увеличили с над 11% на годишна база. Банкери обаче обясняват, че ръстът на депозитите се дължи главно на необходимостта на кредитните институции от свежи пари.

Пред журналистите Дянков обяви още, че от следващата година минималната работна заплата ще бъде 310 лева, а минималната пенсия – 250 лева. Очакваме икономически ръст от 1.2% и бюджетен дефицит около 1.1 млрд. лева, обясни финансовият министър. Той посочи още, че за 2013 за образование ще бъдат дадени със 122 млн. лева повече.  

Коментар на ЛЮБОМИР ДАЦОВ за ползите и вредите от данъка върху лихвите можете да прочетете тук.