fallback

Италианското правителство планира намаляване на данъци

Виждаме, че бюджетната дисциплина дава резултат и можем да си позволим умерено отпускане, заяви Марио Монти.

10.10.2012 | 11:33

Италианското правителство изненадващо съобщи, че ще понижи данъците на хората с най-ниски доходи. Причината е обещаващите сигнали за постигане на бюджетните цели, договорени с Европейския съюз, съобщи Reuters.

След осемчасова среща на кабинета, приключила рано сутринта в сряда, правителството съобщи, че ще намали наполовина и планираното увеличение на данъка върху продажбите.

Италианското правителство планира да намали с един процентен пункт двата най-ниски данъци върху доходите.Ставката за тези, които печелят под 15 хиляди евро на година, ще бъде понижена от 23 на 22 процента. На италианците с доходи между 15 и 28 хиляди данъкът ще бъде намален от 27 на 26 процента. Останалите три ставки за тези с по-високи доходи ще останат непроменени.

От правителствено съобщение става ясно, че Италия ще успее да постигне договорените с европейските партньори фискални параметри през следващата година, благодарение на планираните структурни реформи. Най-голям принос за това ще има повторното орязване на разходите за здравеопазване и други държавни харчове, новият данък върху транзакциите, а също и т.нар. „фискални интервенции“ спрямо банките и застрахователните компании.

 „Виждаме, че бюджетната дисциплина дава резултат и можем да си позволим умерени облекчения,“ заяви пред журналисти премиерът Марио Монти след срещата.

С идването си на власт през ноември 2011 Марио Монти въведе и строги икономии, които удължиха рецесията в третата по големина икономика на Европа.

От поемането на управлението през ноември 2011 той увеличи данъците и намали пенсиите с цел да намали публичните разходи и да отклони страната от пътя на Гърция.

В Италия ще се проведат парламентарни избори след около шест месеца.

Марио Монти няколко пъти заяви, че няма да участва в изборите догодина, но и че ще служи на страната си, ако отново бъде помолен.

fallback
fallback