Държавата губи 228 млн. лева от забраната за пушене, пресметнаха кръчмари

Собственици на заведения настояха за връщане на стария режим, с отделни помещения за пушачи и непушачи.

08.10.2012 | 14:41
Държавата губи 228 млн. лева от забраната за пушене, пресметнаха кръчмари

Няколко собственици на ресторанти и барове призоваха за отмяна на пълната забрана за пушене на закрито. Според инициаторите на протестната акция запазването на сегашния ред щяло да лиши бюджета от 228 млн. лева годишни приходи, включително 12 млн. лева от осигуровки, 60 млн. от ДДС и над 144 млн. лева – от данък печалба.

На специална пресконференция протестиращите обявиха, че за първите три месеца от въвеждането на наредбата оборотът на заведенията бил спаднал между 20 и 50 на сто. Не стана ясно откъде идват тези данни, нито как се е стигнало до подобен спад през летния сезон, когато повечето заведения разчитат на външните си градини (те не попадат в обхвата на забраната).

Сред лицата на пресконференцията бяха певицата Хилда Казасян (в качеството си на собственик на ресторант), стилистката Кремена Халваджиян, представители на различни браншови организации.

"Държавата прие един абсолютно циничен закон, който ще доведе до фалити на десетки малки заведения в страната. Никой не може да ме убеди, че е приет с хуманна цел", обяви Хилда Казасян.

Протестиращите твърдят, че бизнесът още не можел да се свести от предишното изискване – да се инсталират прегради и мощни климатични системи. По техни изчисления приумицата на здравното министерство е струвала на всяко заведение по 30 000 лева, а с промените в Закона за здравето "парите сякаш са хвърлени на вятъра".

"Защо една Германия или Швейцария не прибягнаха до подобни кардинални мерки – просто защото мислят за постъпленията бюджетите си. А България прие забраната в най-неподходящия момент", коментира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. В действителност и в двете страни има действащи забрани, различни по строгост за различните провинции и кантони.

Марин Сотиров, управител на варненско заведение, отчете, че за периода 2009 – 2012 е имал годишно по 30% ръст на оборота, а откакто е влязла наредбата, работи на загуба. "Направих експеримент и една нощ обиколих няколко заведения. Първото имаше петима клиенти, второто – празно, а в останалите също мярнах  по двама-трима. Лично аз загубих 120 VIP клиенти, които идваха по два пъти седмично", твърди Сотиров. Негов колега пък подчерта, че бил против държавата да стимулира тютюнопроизводителите, а същевременно да забранява в ресторантите да се пуши.

Бе представена също идея да се въведат стимули за онези заведения, които доброволно приемат забраната, включително данъчни бонуси.