КНСБ не приема идеята за различна минимална заплата

Никъде в нормалния свят няма минимална заплата в отделните региони, според лидера Пламен Димитров.

07.10.2012 | 13:13
КНСБ не приема идеята за различна минимална заплата

Идеята, която обяви в петък Симеон Дянков за различна минимална работна заплата в отделните региони, е неприемлива – коментира днес по време на кръгла маса лидерът на КНСБ Пламен Димитров. "Няма как да спазваме международните конвенции, ако тенденциозно и преднамерено прокламираме различия в заплащането на труда, базирани само на това къде живеем, а не на това колко и какъв труд влагаме".

Никъде в нормалния свят, към който се числим, няма регионални минимални заплати и затова няма как КНСБ да приеме подобен анонс, категоричен е Димитров

Предложението не е нито мое, нито на министрите, а на работодателите. Очаквам идната седмица да бъде доразвито и да се прецени дали може да стане и от юридическа гледна точка, поясни преди два дни вицепремиерът.

Синдикатите  настояват за 10-процентно увеличение на  пенсиите от 1 януари. Те също така имат идеи за повишаване на събираемостта на приходите в бюджета през следващата година. Мерките ще бъдат предложени на предстоящото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От КНСБ са категорични, че ако бъдат осъществени предложенията им постъпленията в бюджета ще се увеличат с до шестстотин милиона лева над планираните 1.8 милиарда лева.