Най-бедните в ЕС да ускорят усвояването на европари, призова Барозу

По-доброто усвояване ще предотврати и ново блокира на средства, заяви в Братислава председателят на Европейската комисия.

05.10.2012 | 16:29
Най-бедните в ЕС да ускорят усвояването на европари, призова Барозу
Най-бедните в ЕС да ускорят усвояването на европари, призова Барозу

Държавите, които разчитат на европари, да ускорят усвояемостта на средства от оперативните програми. Призивът отправи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от Братислава, където взе участие в срещата с представители най-бедните страни-членки на Европейския съюз, наречена „Приятели на кохезията“.

Целта на срещата е Барозу да убеди най-бедните държави в съюза да подкрепят предложението на комисията разходите в бюджета на общността между 2014 и 2020 да бъдат по-високи в сравнение с тези в приключващата бюджетна рамка. Мотивите му са, че по този начин ще бъде стимулиран икономическият растеж.

„Вярвам, че гласът на държавите-членки, присъстващи на днешния форум в Братислава, ще бъде чут по време на определянето на окончателните параметри на бюджета,“ заяви по време на срещата словашкият премиер  Роберт Фицо.

Германия, Великобритания и останалите големи нетни донори в европейския бюджет, освен че внасят най-много в европейската хазна, търпят и негативите от спасяването на пострадалите от дълговата криза държави-членки на еврозоната.

„По-развитите страни – или така наречените нетни донори, трябва да подкрепят чрез антикризисна политика по-слабо развиващите се региони в Европа. Те трябва да покажат увереност, защото по този начин ще бъде осигурен растеж в цяла Европа и ще бъде постигнат баланс. Призоваваме нетните донори да се съгласят на това,“ заяви Барозу.

Председателят на Европейската комисия предупреди държавите, които разчитат на евросредства, да ускорят усвояемостта на фондовете, за да не се стигне до ново спиране на средства. Чехия и Румъния вече пострадаха от блокирането на средства по оперативни програми.

В момента Германия е най-големият нетен донор в европейския бюджет. Нейните данъкоплатци внасят общо 9 милиарда евро годишно в европейската страната. Най-много средства от еврофондовете пък отиват в Полша, която получава около 10.9 милиарда на година, следвана от Гърция, Унгария и Испания.