fallback

Европейската централна банка остави без промяна основната лихва в еврозоната

Институцията предпочете да заеме изчаквателна позиция, след като миналия месец обяви мащабна програма за изкупуване на държавни облигации на страните членки на валутния съюз.

04.10.2012 | 17:13

Основната лихва в еврозоната остава без промяна на ниво от 0.75 на сто, стана ясно след днешното заседание на Европейската централна банка в Любляна. Въпреки слабите данни за растежа на европейската икономика, която бяха публикувани през последните дни и седмици, Марио Драги и неговите колеги предпочетоха да изчакат резултатите от обявената през септември програма за покупки на облигации на вторичния пазар.

На пресконференцията след заседанието управителят на Европейската централна банка изтъкна, че т. нар. "Програма за транзакции на открития пазар" е спомогнала за намаляване на напрежението на облигационните пазари. Въпреки това, той предупреди, че растежът в еврозоната ще остане слаб-поне в краткосрочен план, а инфлацията през следващата година ще падне под 2%. Драги за пореден път подчерта, че еврото е "необратимо", но правителствата трябва да спазват договорените фискални параметри и да изпълняват реформите, за които са поели ангажименти.

По-рано днес и централната банка на Великобритания обяви резултатите от заседанието на борда по монетарна политика. Основната лихва на Острова остава без промяна на рекордно ниското ниво от 0.5 на сто. Размерът на програмата за изкупуване на облигации също остана непроменен на ниво от 375 милиарда паунда.

fallback
fallback