Ръст от 1% до края на годината прогнозират от МВФ

Средногодишната инфлацията през 2012 ще е 2.5%, предвиждат от Фонда.

02.10.2012 | 16:55
Ръст от 1% до края на годината прогнозират от МВФ

Ръст на БВП от 1% и безработица от 12.5% в края на тази година прогнозират представителите на Международния валутен фонд, стана ясно днес след приключването на редовната им мисия в България.

Според ръководителя на мисията Катрина Пърфийлд реалният растеж на БВП ще бъде постигнат благодарение на по-силното вътрешно търсене, вследствие усвояването на структурните фондове на Европейския съюз.

За догодина от МВФ очакват икономически растеж от 1.5%, заради тенденцията на възстановяване на износа.

Средногодишната инфлацията през 2012 ще е 2.5%, предвиждат от Фонда.

Бюджетният дефицит на касова основа се очаква да спадне до 1.25% от БВП, с което ще помогне значително за постигане на балансиран бюджет през 2015, посочи Пърфийлд. Според нея залагането на непроменен бюджетен дефицит за 2013 ще запази доверието към страната, което ще доведе до по-ниска доходност по държавния дълг.

Заключенията на МВФ са, че в рамките на заложения строг бюджетен дефицит ще е необходимо да се устои на натиска за повишаване на заплатите. Всяко преизпълнение на приходите, според фонда, трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв предвид временния ефект от емисията на еврооблигации, емитирана през юли тази година.

"В случай на сериозен икономически спад обаче трябва да се позволят корекции на дефицита в съответствие с икономическия цикъл" , посочват от МВФ.

Катрина Пърфийлд отбеляза, че са необходими структурни реформи, които да подкрепят растежа на икономиката и заетостта. Като пример тя посочи по-големи капиталови разходи за базова инфраструктура, осигурени чрез по-добро усвояване на еврофондовете.

Банковата система е стабилна, въпреки че лошите кредити нарастват, смятат от Фонда. Предизвикателство обаче остава слабият икономически растеж, отчитат от МВФ. Общата капиталова адекватност на банките е 16.7% и превишава изисквания задължителен минимум от 12 на сто.

Силното нарастване на депозитите и намаленото търсене на кредити са увеличили ликвидните буфери и са намалили външното финансиране, обясни Пърфийлд и препоръча банките да решават проблемите с необслужваните кредити като ги преструктурират, освобождават се от активи, напълно или частично да отписват вземания при строг контрол от БНБ.