fallback

36 големи града са представили планове за развитие

Кметовете хубаво да обмислят проектите си, препоръча Павлова.

02.10.2012 | 15:44

Държавата е отпуснала над 21 милиона лева на 36 големи градове, за да изработят цялостни планове за развитие до 2020, съобщи днес по време на форум регионалният министър Лиляна Павлова. Средствата за изготвянето са осигурени от опертативна програма "Регионално развитие". "До края на септември трябваше да представят част от своите концепции, всички 36 градоначалници спазиха срока", каза министърът. 

Първият етап от изготвянето на интегрирания план включва изготвянето на т.нар. "зони на въздействие". Това са райони, които според кметовете ще имат следващите години икономическо, социално и обществено значение, обясни Павлова. Разработените планове ще дадат възможност на общините да кандидатстват с готови проекти по европейските програми.

Инвестициите след 2014 ще бъдат така разпределени, че да няма обезлюдени места и безработица, от европейските средства няма да се възползват само големите градове, но и малките, обещава министърът. Нейната препоръка е кметовете хубаво да обмислят плановете си, за да не се окаже, че се хвърлят усилия в неперспективни проекти.

Регионалният министър заяви още, че държавата ще разчита много и на местния бизнес, на неговата визия за развитие на региона, ще се запознае с разработената инвестиционна програма и чак тогава „интелигентно“ ще отпуска средствата, отпуснати от Европа.

fallback
fallback