Безработицата в еврозоната достигна 11.4%

Това е най-високото ниво от 1995 година, когато започва статистическото следене на заетостта в страните, използващи еврото за своя валута.

01.10.2012 | 16:16
Безработицата в еврозоната достигна 11.4%

След ревизирането на данните за юни и юли се оказва, че безработицата в еврозоната се задържа на ниво от 11.4% за трети пореден месец. Общият брой на безработните лица в седемнайсетте страни членки е 18 милиона и 200 хиляди души, което е с 34 000 повече в сравнение с юли.

Данните за безработицата за целия Европейски съюз показват, че безработицата през август остава на ниво от 10.5%. Компаниите в Стария континент отлагат инвестирането в нови дейности и съкращават работна ръка, за да успеят да намалят разходите.

Най-тревожният за анализаторите сигнал за бъдещо влошаване се оказва фактът, че безработицата расте не само в периферията, но и в държави като Германия и Франция.

Влошената бизнес среда принуждава дори утвърдени компании като Deutsche Bank, Peugeot Citroen и Air France- KLM да се разделят с хиляди свои служители.

Броят на безработните в Германия се е увеличил за шести пореден месец през септември, а френската безработица през август се задържа на тревожното ниво от 10.6%. Испания остава рекордьорът по този показател в еврозоната с ниво на безработица от 25.1 на сто. Най-малко безработни има в Австрия- 4.5%.

Намаляващата заетост сред младите хора остава най-тревожна за европейските лидери. Процентът на безработните под 25-годишна възраст достига 22.8% в еврозоната и над 50% в страни като Гърция и Испания. Правителствата на тези държави предприемат отчаяни мерки за съкращаване на бюджетните разходи, като по този начин обаче още повече влошават състоянието на трудовия пазар. И докато президентът на Европейската централна банка Марио Драги успява да успокои пазарите със своите планове за изкупуване на облигации, мениджърите и потребителите стават все по-големи песимисти относно бъдещето на европейската икономика и перспективите пред работодателите.