fallback

"Южен поток" печеливш за България след 2032

Участието ни ще е символично, твърди енергийният министър Делян Добрев.

01.10.2012 | 11:27

До момента Българският енергиен холдинг (БЕХ) е вложил шест милиона евро в капитала на създадената българо-руска проектна компания "Южен поток България", която ще изгради и експлоатира тръбата на наша територия. Предварителните разчети показваха, че българската страна трябва да осигури 30 процента от финансирането, което е под един милион евро, каза във Варна преди месец енергийният министър Делян Добрев по време на среща с руския партньор по проекта "Газпром". "Участието ни в проекта ще е символично".

На този етап обаче БЕХ не може да си позволи да отдели огромни средства, заради финансовите проблеми на дъщерните дружества НЕК и "Булгаргаз". Добрев намекна тогава, че ще се търсят алтернативни решения, които да са приемливи и за двете страни. Един от възможните варианти е България да не участва с пари в строежа, но пък няма да получава поне 15 години приходи от транзитни такси. Крайното решение ще стане ясно през ноември, когато се очаква да бъде подписано окончателното инвестиционно споразумение. Очаква се тръбата да заработи на пълни мощности от 2017.

В енергийните среди се заговори и за евентуалния маршрут на газопровода на българска територия. По всяка вероятност тръбата от Черно море ще излиза край Варна, след което ще стига до Провадия, а оттам ще се разклонява за Гърция и Македония.

fallback
fallback