Фискалният резерв достигна 6.9 млрд. лева

През август хазната излезе на плюс за сметка на инвестициите.

29.09.2012 | 16:20
Фискалният резерв достигна 6.9 млрд. лева
Фискалният резерв достигна 6.9 млрд. лева

Фискалният резерв на страната е достигнал 6.9 млрд. лева към края на август, съобщиха от финансовото министерство. В тази сума обаче влизат и 950 млн. евро или 1.86 млрд. лева, които правителството получи чрез продажба на 5-годишни облигации в началото на юли тази година. 

Според данните положителното бюджетно салдо е 107.6 млн. лева. То се дължи на формиралия се излишък от националния бюджет от 616.9 млн. лева и дефицитът по европейските средства в размер на 509.3 млн. лева. За същия период на миналата година отрицателното салдо е било в размер на 731.1 млн. лева. От данните ясно се вижда, че се запазва тенденцията заради неизплатените пари от Брюксел, България да финансира с пари от бюджета различни проекти, одобрени по оперативните програми.

Данъчните постъпления до края на август са 14.2 млрд. лева или 66.2% от годишните разчети. Приходите от преките данъци са 2.6 млрд. лева, а от косвените налози в хазната са влезли 7.4 млрд. лева.

Разходите по консолидирания бюджет, включително вноската на България в общия бюджет на Европейския съюз към 31 август са 17.6 млрд. лева или по-малко от 60% от заложеното, обявиха още финансовото министерство. Експерти обясняват, че именно неизпълнението на разходната част, в частност задържането на капиталовите разходи, е причината за реализирания излишък.