"Топлофикация" дължи 124 млн. лева на "Булгаргаз"

Софиянци няма да останат без парно тази зима, уверяват от дружеството.

26.09.2012 | 13:25
"Топлофикация" дължи 124 млн. лева на "Булгаргаз"

Столичната "Топлофикация" дължи 124 милиона лева на "Булгаргаз", съобщи днес по време на строителна инспекция шефът на общинското дружество Стоян Цветанов. За сравнение преди три месеца дълговете към обществения доставчик са били 154 милиона. "Софиянци няма да останат без парно тази зима, независимо трудностите по погасяване на задълженията", увери още Цветанов. От дружеството не се притесняват също и от разпространената вчера информация, че страната може да бъде засегната от газова криза. От началото на годината дружеството е успяло да събере 12 милиона лева от абонати по съдебен ред, отчетоха от компанията.

До 30 септември приключват мащабните ремонти по топлопреносната мрежа. Тази година са ремонтирани 150 километра от общо 960. За тригодишната инвестиционна програма компанията е получила бюджет от Столична община в размер на 47 милиона лева. Това лято са усвоени само 14 милиона лева, а с останалите пари ще бъдат ремонтирани през 2013 и 2014 над сто километра инфраструктура, обясни Цветанов.

Общо 44 обекта са ремонтирани за три месеца. На някои от тях фирмите-подизпълнители изостават в графика заради непредвидени проблеми. Такъв е случаят в ж.к. "Мотописта", където се наложило изграждане на изцяло нов канал, тъй като старите тръби се оказали под гаражите на блоковете.

Въпреки трудностите "Топлофикация" има готовност да пусне парното на 1 октомври. В тази връзка се препоръчва на абонатите да приключат ремонтите в жилища до края на септември, да запълнят инсталацията и да отворят винтилите на максимално, за да не се налага след пускане на отоплението допълнително да се обезвъздушават радиаторите.