Чужди експерти правят анализ за проблемите на железницата

Държавата нае българо-германски консорциум с пари по оперативна програма "Транспорт".

25.09.2012 | 13:35
Чужди експерти правят анализ за проблемите на железницата

Министерството на транспорта започна изготвянето на анализ за състоянието на железопътния сектор. Ведомството на Ивайло Московски повери задачата на българо-германския консорциум "ИнфраКеър - ТрансКеър", който най-късно до септември 2013 трябва да очертае най-наболелите проблеми и мерки за решаване. Средствата за поръчката, на стойност над 2 милиона лева без ДДС, са осигурени по Оперативна програма "Транспорт".

От изпълнителите се изисква да оценят пазарния дял на пътническите превози; да изготвят мерки за развитие на дъщерното дружество "Пътнически превози"; анализ за състоянието на администрацията на Национална компания "Железопътна инфраструктура"; да предложат варианти за намаляване на разходите за поддържане на системите по железния път. Консорциумът ще направи и четири обучителни курса за подобряване на квалификацията на железничарите.

Секторът е в лошо състояние и са нужни спешни мерки, за да бъдем конкурентоспособни в Европа. Няма какво да се лъжем работата на железничарите трябва да се подобри, защото в момента не е ефективна, призна днес по време на пресконференцията заместник-генералният директор на инфраструктурната компания Христо Алексиев. Плановете ни са след 2014 да не съкращаваме персонал, а да оптимизираме работния процес".

Любопитна подробност е, че наетият консултант ще прави анализ за състоянието и на готвената за продажба компания на БДЖ - "Товарни превози". На въпрос на Bulgaria ON AIR защо се прави тази оценка, след като в процес на приватизация и дали държавата не се презастрахова в случай че пропадне продажбата – Нели Стойчева от консорциума обясни, че са задължени, тъй като продажбата все още не е факт.

По време на срещата стана ясно, че за следващия програмен период на Европейския съюз (2014- 2020) ще бъдат предвидени 2 милиарда евро за железопътната инфраструктура. Преди дни стана ясно, че сред ключовите проекти, за които ще се търси европейско финансиране, са изграждането на железния път Видин - Руска Бяла; София - Перник Радомир и Русе - Варна.