МВР има ресурс за по-високи заплати според експерт

Администрацията на Цветанов трябва да бъде намалена наполовина, препоръча Николай Радулов.

25.09.2012 | 10:13
МВР има ресурс за по-високи заплати според експерт
МВР има ресурс за по-високи заплати според експерт

МВР има възможност да увеличи заплатите на полицаите с 25%, ако правилно разпредели бюджета си. Органите на реда са най-зле платени в сравнение с останалите държавни служители, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността Николай Радулов. Средната заплата на пътния полицай е близо 450 лева.

Ако администрацията на МВР бъде намалена наполовина, това ще доведе до спестяване на средства в размер на 23% от бюджета и парите ще стигнат за исканите увеличения на доходите на редовите полицаи, смята експертът.

Усилията на управляващите трябва да са насочени към подобряване на ефективността на системата, а не към създаването на нови структури, които да натоварват бюджета. Радулов посочи за пример създаването на БОРКОР, за което до момента са изразходвани 5 млн. лева, без да е постигнат реален ефект от институцията. Разходите за специални разузнавателни средства също биха могли да бъдат намалени. Службите, които се занимават с тях сега са  четири  и могат да се намалят на една.

Прекалено много се експонира искането за 25-процентно увеличение на заплатите, коментира Добромир Добрев от Синдикалната федерация на служителите на МВР. Сред основните искания на полицаите са и заплащането на целия извънреден труд, а не само до определен лимит, както и по-високо заплащане на дежурствата в празничните дни. За началото на октомври са насрочени официални преговори между синдикатите, МВР и Министерството на финансите.