fallback

България може да изпадне в газова криза от януари

Шефът на "Булгаргаз" се принуди да опровергава изказване на негов колега.

25.09.2012 | 14:37

(Обновена в 17:32)

България може да изпадне в газова криза от началото на следващата година. Причината е, че тежкото финансово положение на "Булгаргаз" не позволява да закупи достатъчно количества и ще разчита основно на запасите от хранилището в Чирен.

"До края на годината ще използваме максимално възможностите на Чирен и планираме добив на около 210 млн. кубически метра газ. В момента запасите са 380 млн., а следващото тримесечие ще останат 170 млн. При обичайното увеличено потребление на газ от топлофикационните дружества през зимните месеци, има реална опасност да има недостиг на количествата газ", разкри Александър Петров от ръководството на дружеството по време на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Веднага след шокиращото изказване, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов се принуди да опровергава своя колега и да уверява, че няма да се стигне до недостиг на газ. "Ако не сме ние, ще има други дружества, които ще доставят. Горивото за България няма да спре, стига да няма политически проблеми или терористичен акт, който да разруши инфраструктурата". Българската компания е решила да купува по-малки количества газ от Русия, независимо че беше договорена единайсет процента отстъпка в цената.

Немислимо е да има недостиг на газ в България, коментира министърът на икономиката Делян Добрев пред кореспондентите на Bulgaria ON AIR в Русе. До края на годината ще има нов договор за доставка на газ с Русия. На експертът изказал се, че е възможна опасност от газова криза, вероятно ще бъде направена забележка, каза министърът.

Хората няма да останат без парно през зимния сезон, гарантира и шефът на Комисията Ангел Семерджиев.

ДКЕВР ще се съобрази с желанието на "Булгаргаз" за 0.67% по-ниска цена на природния газ от 1 октомври. Предложението на обществения доставчик е 728.34 лева на 1000 кубически метра без акциз и ДДС, или с 4.89 лева по-евтино спрямо утвърдената цена през юли. "Това, което мога да ви уверя, е, че цената на топлинната енергия няма да се повишава, независимо от това, че някои от факторите, които определят цените на природния газ, се движат леко нагоре. Най-малката възможност за намаление ще бъде използвана от нас, обеща Семерджиев.

От януари 2013 парното и топлата вода може да поевтинеят, ако страната ни подпише по-изгодни договори за доставка от руската компания "Газпром". Очаква се правителството да подпише документите през ноември, заедно със споразумението за газопровода "Южен поток".

fallback
fallback