10-процентно увеличение на пенсиите от 1 април, обеща социалният министър

В бюджета за следващата година ще бъдат предвидени и 16.5 милиона повече за издръжка на социалните домове.

23.09.2012 | 12:58
10-процентно увеличение на пенсиите от 1 април, обеща социалният министър

Средно с 10% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 април 2013, съобщи  министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на фестивала „Спорт, здраве и активно дълголетие" в Борисовата градина в София. Той обясни, че в момента се правят изчисления за повишението на пенсиите, а конкретните предложения ще бъдат обсъдени в Тристранния съвет за социално сътрудничество, както и в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Около 800 милиона лева ще са необходими за увеличението на пенсиите от догодина, прогнозира преди дни пред Националното радио председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. По нейните думите увеличението ще е под 10 процента и ще покрие инфлацията от средата на 2009, следващите две години и прогнозираната за 2012.

Синдикатите обаче предлагат повишението да бъде с 11-12%, за да се компенсира инфлацията, която се ускори след вдигането на цените на енергоносителите през юли. Профсъюзите настояват и в бюджета да се заложи по-висок дефицит - 2 или 3 на сто.

До края на този месец Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди параметрите на проектобюджета за 2013 година.

Социалният министър заяви днес, че в следващия бюджет ще бъдат предвидени и 16.5 милиона лева повече в сравнение с тази година за издръжка на социалните домове. Дали да увеличи заплатите на служителите ще реши ръководителят на социалния дом.