fallback

С 200 милиона евро повече за новата сграда на ЕЦБ

Строителството на сградата ще приключи през 2014.

21.09.2012 | 15:29 Автор: Иван Нончев

Влизането в еврозоната е важна дългосрочна цел на България, произтичаща от договора ни за членство в Евросъюза. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на церемонията за строежа на новата сграда на Европейската централна банка във Франкфурт. По думите на Искров България продължава да бъде добър европейски пример със своята макроикономическа и банкова стабилност. Той посочи и че страната ни и занапред ще дава своя принос за общата финансова стабилност в Европейския съюз. 

На церемонията във Франкфурт присъстваше голяма част от ръководството на Европейската централна банка. Събитието бе организирано по случай приключването на основните строителни работи по новата сграда. На покрива на конструкцията дори бе издигнат специален венец, върху който бяха поставени националните влагове на страните членки на Европейския съюз.

"Днешната церемония е символичен крайъгълен камък, както за новия дом на Европейската централна банка, така и за Франкфурт. Крайната цел е да осигурим на ЕЦБ една енергийно-ефективна, функционална и сигурна сграда,“ заяви Йорг Асмусен, член на изпълнителния борд на ЕЦБ.

Според разчетите на Европейската централна банка за строителството на новата сграда до момента са похарчени 530 милиона евро.

През 2005, когато е одобрен плана за строежа, предварителните изчисления показват, че общата цена ще достигне 850 милиона. Сега обаче тя може да нарасне с още 200 милиона заради поскъпването на строителните материали.

За жителите на финансовата столица на Германия обаче, символът на Европейската централна банка е безценен. Очаква се строежът на новата сграда на Европейската централна банка да приключи окончателно през 2014. От институцията са категорични, че засега работата върви по план.

fallback
fallback