fallback

Дянков се отказа да облага с данък лихвите по депозитите

Според експерти няма друг начин за увеличение на пенсиите.

21.09.2012 | 15:12 Автор: Ралица Пейчева

Облагане с данък на лихвата по депозитите не се обсъжда, обясниха за електронното издание на Bulgaria On Air от пресцентъра на финансовото министерство.  Може да се уверите по всяко време на сайта на министерството, където от миналата седмица качихме всички данъчни закони за публично обсъждане. Там няма подобен текст и предложение за изменение в нормативите, уточняват подчинените на Симеон Дянков.

По-рано днес се появи информация, че въпреки заканата на вицепремиера отпреди година да не се вдигат данъците, докато ГЕРБ е на власт, правителството обмисля да въведе нов данък.

Източник от ведомството твърди че, дебатите по казуса са напълно реални и вече има изготвени разчети.  Ако бъде въведен новият налог, доходите от лихви на всяко физическо лице с влог в банка ще бъдат обложени с 10%. Целта била с парите да се осигурят допълнителни приходи за вече обещаното увеличение на пенсиите догодина.  Според сметките на експерти, новият налог би донесъл около 200 млн. лева допълнителни постъпления в държавната хазна.

Икономисти и банкери реагираха остро срещу подобна мярка. Според последните данни на БНБ депозитите на гражданите надхвърлят 34 млрд. лева. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около 2 млрд. лева. В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3 и 7%, според срочността. До края на август спестяванията са се увеличили с над 11% на годишна база.

Банкери обаче обясняват, че ръстът на депозитите се дължи главно на необходимостта на кредитните институции от свежи пари. „Повечето трезори в момента провеждат активни кампании с цел привличане на нови средства. В последните месеци особено бързо нарастват влоговете в евро“, поясни Веселин Ганчев, анализатор в една от водещите банки на пазара у нас.

В същото време, хората от бранша не крият, че въпреки повишения номинал на депозитите, едва 5% от домакинствата държат близо 70% от влоговете в банките. Тази теза беше изложена още през лятото на 2011 в доклад на „Уникредит Булбанк“. Икономистите са единодушни, че гражданите с по-големи спестявания все още продължават да увеличават размера им, докато тези с по-малки депозити дори теглят.

„Това е удар по стабилността на банковата система. Тя издържа на кризата, банките останаха печеливши и са с много добри показатели за стабилност. Основа за тези показатели са именно спестяванията на хората. Данъкът върху лихвите ще възобнови лихвената конкуренция, тъй като гражданите и формите ще преместят депозитите си в банките, които дават най-високи лихвени проценти, а те в общия случай не се считат за най-стабилните кредитни институции. Депозитите на хората са гарантирани до 196 000 лева и това им дава възможност да не мислят за рисковия профил на банката“, обясни за Bulgaria On Air Петър Чобанов от Института за нов икономически напредък.

fallback
fallback