fallback

Дълговете на НЕК – заради АЕЦ „Белене"

ДКЕВР има вина за финансовото състояние на компанията, смята енергийният министър.

21.09.2012 | 13:17

По-голямата част от дълговете на Националната електрическа компания са заради проекта АЕЦ "Белене". Основната вина е на предишните управляващи, които са започнали строежа без да направят проектна компания, коментира днес от парламентарната трибуна енергийният министър Делян Добрев. Към момента от два милиарда лева дългове – милиард и половина са заради "Белене". Държавната компания е изплатила 213 млн. лева лихви по кредити за строежите на ядрената централа и за хидровъзела "Цанков камък", отчете министърът.

"Финансовото състояние на НЕК действително не е добро, но вина имат както самата компания, така и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране“. Впрочем, в рамките на днешния парламентарен контрол това е второто директно обвинение на министъра към работата на експертите около Ангел Семерджиев - за поскъпването на тока.

По време на изказването си Делян Добрев за пореден път подчерта, че България ще спечели делото срещу "Атомстройекспорт", тъй като правителството е наело авторитетната адвокатска кантора White and Casе, която "не един път е печелила дела срещу руснаците".

Пределно ясно ми е, че Русия няма да получи исканите един милиард евро. Да не се окаже, че добронамерено подписваме договора за "Южен поток" през ноември, попита съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, който подозирал, че искът е част от целенасочена по-мащабна стратегия на Москва за монопол и по други проекти.

Още от споровете в парламента на енергийна тематика вижте във видео файла.

fallback
fallback