fallback

ЕИБ имала намерение да финансира АЕЦ "Белене"

Кабинетът е наясно колко ще ни струва спирането на проекта, твърди бившият министър Петър Димитров.

20.09.2012 | 11:17

Ден след като енергетици, експерти и политици "извадиха шпаги" заради недовършената ядрена централа в Белене, масло в огъня наля тази сутрин и бившият енергиен министър Петър Димитров с изказване, че този кабинет е знаел колко ще струва на България спирането на проекта. "Правителство, което знае, че ще има финансова катастрофа, ако срутим проекта "Белене", три години чака и не прави нищо, а през това време оборудването се произвеждаше в Русия", коментира пред Нова червеният депутат.  Ако строителството беше продължило така, както е започнато през 2005, Националната електрическа компания щеше да фалира, убеден депутатът от управляващата партия Диан Червенкондев, който също взе участие в телевизионния спор с бившия министър.

Петър Димитров отново прехвърли вината на сегашния кабинет с аргумента, че ако проектът, хипотетично бъде подновен и стане през 2020, цената на строителството ще е много по-висока в сравнение с варианта през 2013, когато се планираше да заработи първият реактор, а 2014- вторият.

Депутатът от БСП отправи остри критики по повод решението на кабинета да не публикува целия доклад на консултанта по проекта – британската банка HSBC. "Документът беше скрит, а сега манипулативно се размахват само извадки“. Димитров разкри, че в доклада консултантът разглеждал четири възможни варианта за проекта, при които цената на електроенергията ще е два пъти по евтина от тази на АЕЦ „Козлодуй".Предишният кабинет имаше договорка с Европейския съюз за осигуряване на кредит през Европейската инвестиционна банка. Имаше подписани документи, дори заделени пари в бюджета за държавни гаранции, разкри Димитров. "Първото нещо, което направи сегашният финансов министър Симеон Дянков, е да каже, че държавни гаранции за "Белене" няма да има. Един от потенциалните инвеститори RWE като чу, че няма да има подкрепа от държавата "взе си шапката" и си отиде".

Русия имаше намерение, дори беше заделила пари в бюджета си, сама да финансира строежа централата. Но онова "лошо правителство на Станишев" (думи на сегашния премиер) отказа тези пари, спомни си още Димитров.

Американски пенсионен фонд половин година проучва условията, при които може да откупи дела на НЕК в проекта АЕЦ "Белене", съобщи преди време енергетикът Атанас Тасев. Фондът бил готов да плати досегашните разходи на НЕК, възлизащи на около 700 милиона евро.

fallback
fallback