fallback

Японската централна банка взе нови мерки за стимулиране на икономиката

Мярката идва броени дни след като Европейската централна банка и Федералният резерв на Съединените щати също прибягнаха до нови финансови инжекции.

19.09.2012 | 11:53

Японската централна банка предприема нови мерки за стимулиране на икономиката. Институцията взе решение да увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации с 10 трилиона йени.

Ходът на японските централни банкери бе обявен след днешното заседание на Bank of Japan. На него бе взето и решение за запазване на основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 0.1 на сто. Увеличението на размера на облигационната програма е гласувано единодушно от всички членове на управляващия борд на институцията. Мярката идва броени дни след като Европейската централна банка и Федералният резерв на Съединените щати също прибягнаха до нови финансови инжекции. В аргументите за своето решение от Японската централна банка посочват слабата икономическа активност в Страната на изгряващото слънце. Ръководителите на институцията обаче прогнозират, че с новата серия от икономически стимули Япония ще успее отново да се върне на пътя на растежа.

Новите 10 трилиона йени, с които ще бъде увеличена програмата, ще бъдат разпределени основно за изкупуване на краткосрочни и дългосрочни държавни облигации. Въпреки че новата финансова инжекция бе очаквана от някои експерти, пазарите реагираха силно на новината. Водещият индекс на борсата в Токио Nikkei 225 се повиши с над процент и половина, а японската йена загуби около половин процент от стойността си спрямо щатския долар и еврото.

fallback
fallback