Брюксел няма информация за газовите ни проекти

България да има по-активна роля в Южния газов коридор, се казва доклад на Европейската комисия.

18.09.2012 | 14:38
Брюксел няма информация за газовите ни проекти
Брюксел няма информация за газовите ни проекти

Страните от Европейския съюз трябва да ускорят свързването на газовите и електроенергийните си мрежи, се казва в публикуван днес проектодоклад на Европейската комисия за инвестициите в енергийна инфраструктура. Документът е изготвен на базата на информация, предоставена от страните членки, както и от други източници. В него се казва, че България е единствената страна, която не е предоставила никаква информация.

Брюксел настоява българското правителството да изгради междусистемните връзки със съседните страни. Тръбата до Румъния по план трябва да заработи следващата пролет, до Сърбия в момента се прави предпроектно проучване, а преди дни енергийни експерти разкриха, че частна фирма ще строи връзката с Турция.

"България също така трябва да им по-активна роля за отварянето на Южния газов коридор, който има потенциал да разнообрази източниците на доставка от Каспийско море за Европа", се казва още в доклада.

Европейската комисия излиза с конкретни препоръки към бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония, чиито мрежи са силно свързани помежду си с Русия и Беларус.