Под 2% ще е икономическият растеж за следващата година

800 млн. лева ще сa необходими за увеличението на пенсиите, прогнозират от ГЕРБ.

16.09.2012 | 13:12
Под 2% ще е икономическият растеж за следващата година

Управляващите от ГЕРБ залагат икономически растеж под 2% догодина и същия дефицит, колкото през тази - 1.3%. Увеличението на пенсиите и заплатите ще дойде от увеличените приходи. Само за пенсии са необходими около 800 млн. лева,  съобщи пред БНР председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. 

Преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков обясни че повишението на пенсиите най-вероятно ще е от 1 април, а не от началото на годината, както би било най-добре. „Това е максималното, което може да се направи“, обясни Менда Стоянова. Шефът на бюджетната комисия смята, че процентът на увеличението ще е малко под 10 на сто, като ще се покрие инфлацията от средата на 2009, следващите две години и прогнозираната за 2012.

Синдикатите обаче предлагат повишението да бъде с 11-12%, за да се компенсира инфлацията, която се ускори след вдигането на цените на енергоносителите през юли. Профсъюзите настояват и в бюджета да се заложи по-висок дефицит - 2 или 3 на сто.

До края на този месец Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди параметрите на проектобюджета за 2013 година.