Не трябваше да се отказваме от енергийни проекти, смята учен

Ако се поднови проектът "Белене", трябва да е с държавно участие според проф. Нина Дюлгерова.

13.09.2012 | 09:44
Не трябваше да се отказваме от енергийни проекти, смята учен
Не трябваше да се отказваме от енергийни проекти, смята учен

България не трябваше да се отказва нито петролопровода "Бургас – Александруполис", нито от строежа на АЕЦ "Белене". И по двата проекта решението е по-скоро политическо, отколкото стратегическо, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR енергийният експерт проф. Нина Дюлгерова. Като потвърждение на думите си тя посочи, че управляващите са взели решението за прекратяване на строежа на ядрената мощност в Белене, въпреки разработените четири сценария на консултанта -  британската банка HSBC, в които се говори "за" изграждане на централата.

Позицията на експерта е, че ако в един бъдещ момент отново се стигне до подновяване на строежа, задължително трябва да е с държавно участие, за да се гарантира ядрената сигурност в страната.

По отношение на другия стратегически проект за страната – "Южен поток", Дюлгерова е убедена, че ще бъде завършен до 2015, а проектът ще е икономически изгоден за бюджета заради транзитните такси.

Друга прогноза на специалиста е, че по време на преговорите с руснаците през ноември за подписването на инвестиционното споразумение, българският кабинет ще постигне договорка и няма да плащаме обезщетения. "Да не забравяме, че енергетиката е политически покер", обобщава Дюлгерова.