Управляващите искат от парламента комисия за АЕЦ "Белене"

Искаме да знаем кой е взел решение НЕК да бъде потопена с 1.5 млрд. лева, каза енергийният министър.

11.09.2012 | 17:12
Управляващите искат от парламента комисия за АЕЦ

Управляващите смятат да предложат на парламента да бъде създадена временна комисия, която да провери как е сключен конкурсът за изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи днес от Израел енергийният министър Делян Добрев.

"Искаме да знаем кой е взел решение Националната електрическа компания да бъде потопена с 1.5 милиарда лева, за да плаща за сключени споразумения - без да има договори и финансиране за изграждане на централа“.

Заместник-председателят на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в парламента Диан Червенкондев също потвърди, че ГЕРБ сериозно обмисля идеята за временния разследващ орган. „Ще работим много задълбочено и се надявам на сътрудничество и от страна на Прокуратурата“. Очакванията му са комисията да бъде създадена още тази седмица.

Агенцията за държавна финансова инспекция разкри преди два месеца, че Националната електрическа компания е допуснала нарушение в споразуменията от 2005 с руската „Атомстройекспорт“ В доклад се казва, че държавната компания не е провела процедура по възлагане на обществена поръчка, свързана с избора на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на АЕЦ "Белене". По първоначална информация става дума за щети в размер на около 200 милиона лева.