fallback

Евентуална глоба за „Газпром“ ще принуди компанията да промени бизнес модела си, според Трайков

През следващите години ще сме свидетели на до четири пъти по-ниски цени на природния газ, коментира в предаването INVESTBOOK бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

11.09.2012 | 10:46

Антимонополното разследването срещу „Газпром“ за от страна на Европейската комисия би могло да има огромно положителни влияние за пазара и особено за страните от Централна и Източна Европа, коментира в предаването INVESTBOOK бившият енергиен министър Трайчо Трайков.  Истината е, че „Газпром“ доставя природен газ на по-богати страни на по-ниски цени, а тези които са най-близо до Русия са най-засегнати, коментира Трайков и подчерта, че това именно е мотивирало гневната реакция на Владимир Путин  и изказването, че Европа не може да финансира страните от Източна Европа и затова проверява “Газпром“.  

Евентуална глоба от около 10 милиарда евро, ще принуди компанията да промени бизнес модела си, заяви бившият енергиен министър. Искането за отвързване на цената на газа от тази на петрола и петролните деривати не е нова, подчерта Трайков.

„Виждаме, че там където газът се третира като самостоятелна стока, цените падат, поради наличие на конкурентни доставки на втечнен газ. През следващите години, когато започне износът на втечнен газ от шистов газ от САЩ, ще сме свидетели на до четири пет пъти по-ниски цени,“ заяви бившият министър на енергетиката.

Що се отнася до намалява на цената на природния газ за потребителите в България, Трайков подчерта, че е въпрос на решение от страна на Булгаргаз и зависи от финансовото състояние на компанията.

Договорената отстъпка от 11% за внос на природния газ е до април 2012, уточни енергийният министър. През 2013 трябва да бъдат подписани нови договори, които в момента се договарят. Максималният срок, за които трябва да бъдат сключени е 5-6 години, препоръча Трайков, мотивирайки се, че след това предстоят големи промени на енергийния пазар.

fallback
fallback