fallback

Shell започна петролните сондажи в Арктика

Еколози твърдят, че това ще е краят за последното късче девствена пустош на планетата.

10.09.2012 | 17:30

След шестгодишно отлагане и напук на ожесточените протести на природозащитници, петролният гигант Shell започна сондажи в Чукотско море, на около 110 километра северозападно от Аляска. Според двете преобладаващи мнения това е или началото на нова епоха в световната енергетика, или фатално нахлуване на човека в последната останала девствена пустош на планетата.

Първите сондажи на Shell по план ще достигнат около 400 метра дълбочина. Реалният добив обаче ще започне чак догодина, след като бъде доставено оборудването за предотвратяване на петролни разливи. Природозащитниците в САЩ продължават да възразяват срещу проекта, твърдейки, че петролните компании нямат технологията да почистят евентуални разливи в ледените арктически води. Според еколозите добивът може да бъде фатален за и без това застрашените популации от арктически бозайници, включително бели мечки.

По информация на Dow Jones на борда на сондажния съд са и инспектори от щатското Бюро по екологична сигурност. Това е първият сондаж в арктически води след обявяването на негласен мораториум в началото на 90-те години.  По преценка на американското национално бюро за геологични проучвания в Арктика има над 90 милиарда барела достъпен за добиване петрол – горе-долу колкото целия добив на Русия, настоящия най-голям производител в света, за 23 години. Арктическите запаси от природен газ се изчисляват на 47 трилиона кубични метра.

fallback
fallback