fallback

Икономиката в еврозоната се забавя с 0.2% през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт на целия Европейски съюз бележи спад от 0.1% в трите месеца към юни, отбелязва Евростат.

06.09.2012 | 15:13

Икономиката на страните от еврозоната регистрира спад от 0.2% на тримесечна база към юни, сочат данните на Европейската статистическа служба. Понижението в Брутния вътрешен продукт за всички страни членки  на Европейския съюз е 0.1% за второто тримесечие на годината. 

За първите три месеца на 2012 европейската икономика отбеляза нулев ръст, съобщи Евростат. На годишна база спадът за второто тримесечие е  съответно 0.5% за страните от еврозоната и 0.3% за всичките 27 държави-членки на Европейския съюз.

За периода април-юни 2012 икономиката на България регистрира ръст от 0.3% на тримесечна база и 0.5% на годишна база. Ръстът през първите три месеца на годината е нула процента, отбелязва Евростат.

Най-голям икономически ръст за второто тримесечие на година регистрират още десет държави, като най-големите отличници са Швеция и Латвия със съответно  1.4 и 1% повишение на БВП. Германия бележи 0.3% ръст на тримесечна база към юни, а Франция остава в рецесия и нулев икономически ръст за девети пореден месец.

Разходите на домакинствата както в еврозоната, така и в целия Европейския съюз са се свили с 0.2% през второто тримесечие.

fallback
fallback