20 милиона лева за справяне с младежката безработица в България

Младите хора до 29-годишна възраст имат шанс да започнат работа по специалността си чрез Агенцията по заетостта.

05.09.2012 | 17:54
20 милиона лева за справяне с младежката безработица в България

20 милиона лева от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат насочени към намаляване на младежката безработица  у нас. От днес до края на 2012 работодатели и безработни млади хора до 29-годишна възраст могат да се включат в програмата като подадат заявление в Бюрата по труда по проекта „Първа работа. 

Наемайки персонал по тази схема, работодателите ще получат от бюрата по труда сума в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия.

Безработицата сред младите хора в еврозоната ще продължи да нараства през следващите най-малко петдесет години, сочат данни на Международната организация на труда.  Базираната в Женева агенция към Организацията на обединените нации очаква безработицата сред европейците на възраст между 15 и 24 години от 17-те страни на еврозоната да достигне 22% през 2013, а към 2017 да бъде 21.4%. Прогнозите за САЩ са за 17.4% младежка безработица през 2012 и 13.3% към 2017. Причините за лекия спад ще бъдат по-скоро оттеглянето от пазара на труда, а не толкова по-активното наемане на персонал, отбелязват от Международната организация на труда, цитирани от The Wall Street Journal.

Последиците от продължителната безработица сред младите хора ще имат дългосрочен негативен ефект върху икономика, отбелязват експертите по управление на човешките ресурси. Колкото по-дълго един човек стои без работа, толкова по-трудно си намира таква в бъдеще и е по-голяма вероятността да бъде уволнен, дори и да е назначен на временна или нискоквалифицирана позиция.