ЕЦБ ще изкупува облигации неограничено

Фондовите пазари в Европа също реагираха положително.

05.09.2012 | 17:51
ЕЦБ ще изкупува облигации неограничено
ЕЦБ ще изкупува облигации неограничено

Предложената от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги програма за изкупуване на облигации включва неограничено изкупуване на правителствен дълг, което впоследствие ще бъде неутрализирано чрез продажби на ДЦК, за да бъдат потушени страховете, че банката възнамерява да печата пари, разкриват двама запознати с преговорите централни банкери, цитирани от Bloomberg.

Според документа, озаглавен „Директни монетарни транзакции“, ЕЦБ няма да поставя таван на доходността на облигациите на страни от еврозоната.

Институцията ще се фокусира единствено върху правителствени облигации с матуритет до 3 години, изтъкват източниците на изданието.

След публикуваното на информацията еврото поскъпна с половин цент до 1,2596 долара. Фондовите пазари в Европа също реагираха положително.

По-рано тази седмица Драги заяви пред Европейския парламент (ЕП), че ЕЦБ трябва да се намеси на облигационния пазар, за да успокои лихвените проценти във фрагментираната еврозона и да гарантира стабилността на еврото.