fallback

Преходът в България не е завършил, твърдят френски сенатори

Еврофондовете не се използват правилно, пише в доклад.

03.09.2012 | 16:33

Забавеното усвояване на еврофондове от България и Румъния след присъединяването им към Европейския съюз навреди на прехода на страните към демокрация и пазарна икономика, заявиха френски сенатори в доклад, цитиран от EurActiv.

Преходният процес в Румъния "далеч не е завършил", докато в България се движи с "бавни темпове", посочват в доклада си френските сенатори Симон Сютюр, Мишел Билу, Бернадет Бурзе, Жан-Франсоа Юмбер и Катрин Морен Бесали.

Докладът коментира "историческото" разширяване на ЕС, включително влизането на Румъния и България, които са определени като франкофонски държави. Сенаторите изтъкват проблемите в двете страни и подчертават, че еврофондовете не се използват правилно, за да помогнат на икономиките им да достигнат останалата част от ЕС.

В бюджетния период от 2007-2013 Брюксел е отпуснал на Румъния 19.7 млрд. евро, а на България – 6.9 млрд.евро от структурните и кохезионния фонд. До януари 2012 Букурещ обаче успял да усвои едва 4% от тези средства, докато България – близо 19%.

 "Това са най-ниските нива на усвояване в целия ЕС", отбелязват авторите на доклада.

Представителите на френския Сенат отбелязват, че структурните и кохезионните фондове на ЕС, отпуснати за България, имат за цел да увеличат БВП на страната с 9%, ако бъдат правилно използвани, до 2015. За Румъния тези фондове биха могли да бъдат 3.8% от БВП.

Според авторите на доклада причините за неспособността на страните да инвестират еврофондове е липсата на опит и на административен и съдебен капацитет, продължаващите измами и ограниченията, свързани със съфинансирането.

"Трудностите при усвояването на европейски фондове ни напомнят, че по време на преустройството на една държава всичко се случва предварително. Това се дължи на следното – върховенството на закона не е постигнато, административните механизми и тези на съдебната власт остават ненадеждни, а средствата се усвояват зле. А докато това се случва, няма да носят очакваните резултати", посочват петимата френски сенатори.

 "След края на тази мисия участниците в нея достигнаха до заключението, че България и Румъния са все още в етап на преход и продължават да се борят да създадат държави, основани на върховенството на закона", отбелязват сенаторите.

"За благото на Румъния и България и в името на Европа някой трябва да остане бдителен, тъй като в тези страни битката никога не е приключена", заключава докладът.

fallback
fallback