fallback

Испания не може да се финансира сама и трябва да прави жертви

Най-големият проблем за Европа са различните лихви за финансиране на дълга в европейските страни.

02.09.2012 | 18:25

Испания не може да се финансира сама при настоящите лихви по кредитите и ще се наложи да направи жертви, като да увеличи някои данъци например, заяви премиерът на страната Мариано Рахой.

„Ако го направим, ще успеем да върнем доверието към икономиката ни,” коментира Рахой в реч пред представители на Народната партия, предаде Bloomberg.

Испанските домакинства вече са притиснати от приближаващата 25 процента безработица и приложените строги мерки за икономии, които ще бъдат равни на 15% от брутния вътрешен продукт през 2014.

„Ако имахме някаква друга алтернатива, различна от увеличаването на данъците, едва ли някой се съмнява, че щяхме да я използваме,” коментира Рахой. По неговите думи най-големият проблем на Европа е, че лихвите по изплащане на държавните кредити са различни във всяка европейска държава. 

След като получи 100 милиарда евро, Испания ще реши дали да потърси нова външна помощ, след като разгледа програмата на Европейската централна банка за изкупуване на дълг на икономически затруднените държави, съобщи Рахой.

fallback
fallback