fallback

Гърция с последни бюджетни съкращения

Икономиите ще засегнат допълнителното пенсионно осигуряване и заплатите в публичния сектор.

02.09.2012 | 12:34

Подготвеният от Атина пакет от мерки за съкращения на разходите за периода 2013-2014 ще бъде последният за страната, тъй-като гръцката икономика не може да реализира повече икономии, заяви Андонис Самарас на среща с представители на Консервативната партия, предаде Deutsche Welle.

Налага се Гърция да направи съкращения на разходите в размер на 11.5 млрд.евро, като част от ангажиментите си към международните кредитори, от които страната ще получи 31 млрд. евро в рамките на следващия транш от международната финансова помощ. Без тези пари Атина ще фалира, обясняват експерти.

„Много от тези съкращения са трудни и болезнени. Но също така и задължителни. Защото без тях кредитното доверие в нашата страна ще падне напълно и ние ще трябва да напуснем еврозоната. А това би било катастрофално за страната ни“, заяви Самарас.

Днес гръцкия кабинет се събира за да гласува новите бюджетни съкращения, които ще засегнат допълнителното пенсионно осигуряване и заплатите в публичния сектор.

До дни гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас трябва да се срещне с германския си колега Волфганг Шойбле. Освен това следващата седмица в Атина очакват пристигането на финансовите инспектори от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.   

fallback
fallback