fallback

Еврото ще остане силна валута, заяви Меркел в Китай

Германският канцлер пристигна за втори път тази година в азиатската държава.

30.08.2012 | 11:30

Премиерът на Китай  Вън Дзябао увери Ангела Меркел, че азиатската страна и занапред ще продължи да инвестира в Европа, независимо от дълговите й проблеми. Германският канцлер пристигна в Китай на двудневно посещение за втори път тази година. Основната цел на визитата е скрепяване на отношенията между най-голямата икономика в Европа и най-многолюдната в света. В тази връзка Дзябао подписа споразумение за поръчка на петдесет самолета Airbus А320 на стойност 3.5 милиарда долара.

Освен въпросите за бъдещи инвестиции по време на визитата на Меркел в Китай се очаква да бъдат обсъдени въпроси за защита на авторските права, за китайската парична политика, подобряването на достъпа до пазарите и човешките права. Водената от Меркел делегация включва още седем министри и водещи мениджъри на индустриални компании. 

Меркел беше посрещната от китайския премиер Вън Дзябао. В двудневната програма е предвиден и разговор с китайския президент Ху Дзинтао. Германският канцлер ще пътува с високоскоростен влак заедно с президента до китайския пристанищен град Тянжин и ще присъства на завършването на стотния самолет, произведен в завода на Airbus там.

Търговията между Китай и Германия отбеляза стабилен ръст през последното десетилетие. През 2011 общият обем на търговския обмен между двете страни беше около 144 милиарда евро, което по данни на германското правителство, е повишение с 10% спрямо предходната година. Германски компании са инвестирали 26 милиарда евро в Китай миналата година. В сравнение с това, китайските инвестиции в Германия изглеждат незначителни, те са на стойност около милиард и 200 милиона евро.

Близо 5000 германски компании са отворили магазини в Китай и са наели 220 хиляди души, показват данни на германската търговска камара в Китай. Въпреки че ръстът на китайския брутен вътрешен продукт се понижи от 10.4% през 2010 до 9.1% през 2011, Китай остава един от най-важните търговски партньори на Германия, особено на фона на свиващия се ръст в еврозоната.

fallback
fallback