fallback

Не трябва да спират проучванията за газ, препоръча експерт

Според Христо Казанджиев възможности за добив на газ има още в добруджанския въглищен басейн.

30.08.2012 | 09:47

България залага големи надежди, че консорциумът с водеща фирма Total ще откриe нефт и газ в находището "Хан Аспарух" в Черно море. Поводът за оптимизма на кабинета и на енергийната общност е породен от факта, че наскоро в румънския шелф е открито находище, което се оценява между 42 и 84 милиарда кубически метра газ, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Христо Казанджиев. "Газовото находище "Хан Аспарух" е обектът, от който се очаква да добием достатъчно газ за години напред и да имаме своята енергийна независимост от Русия".

Експертът обаче препоръчва държавата да не спира с проучванията и да не разчита единствено на "Хан Аспарух".  Възможности за добив на конвенционален газ има още в добруджанския въглищен басейн, както и да не се пренебрегват проучванията за шистов газ. В началото на годината правителството наложи забрана за добива на шистов газ заради спорната технология "фрактуринг" (или известна повече като "фракинг"). По думите на Казанджиев напоследък имало редица примери, които показват, че добив на синьо гориво от шисти може да се извлича и с други технологии.

Проучването в Черно море не е опасно за околната среда. Компаниите, които ще работят на находището следващите пет години – Total, OMV и Repsol са авторитетни и с голям опит, каза още Казанджиев.

fallback
fallback