fallback

"Газпром" иска да строи газови централи в България

До 15 ноември българското правителство трябва да подпише споразумението за "Южен поток".

27.08.2012 | 20:18

(Обновена в 21:15)

Руската компания "Газпром" има намерения да строи газови централи в България, стана ясно днес след проведена среща във Варна между енергийния министър Делян Добрев и вицепрезидента на корпорацията Александър Медведев.

Обект на обсъждане е била и темата за строителството на газопровода "Южен поток". Медведев и Добрев са подписали протокол, според който до 15 ноември страната ни трябва да подпише инвестиционното споразумение. По предварителни изчисления на българския министър за участието в проекта ще са нужни около триста милиона лева – сума, която България в момента не разполагала, не е ясно и откъде ще бъде намерена. 

От своя страна Медведев съобщи, че компанията вече провеждала разговори с банки, които проявявали голям интерес за съфинансиране на проекта. На територията на Русия вече е започнало изграждане на трасето. През декември ще започне изграждането на морския сектор. "Когато България бъде готова и подготви проектната документация през 2013 ще започне изграждането на българския сектор. Първият руски газ ще потече през 2015", прогнозира Медведев.

Енергийният министър разкри още, че са обсъдени възможностите за разширяване на газовото хранилище в Чирен, както и че е подписан протокол за единайсет процентната отстъпка от цената на руския газ за България, която ще влезе в сила със задна дата – от април и ще важи до края на годината. 

fallback
fallback