България търси инвеститори от Китай

Вече са подписани два договора с китайски провинции за ползване на индустриалната зона в Божурище.

24.08.2012 | 15:19
България търси инвеститори от Китай

Провинция Гуандун има голям интерес за разширяване на сътрудничеството си с България. Ние насърчаваме представителите на нашия бизнес да инвестират в страната ви, заяви Лиян Гуйсюан, съветник в Департамента за външна търговия и икономическо сътрудничество на провинция Гуандун, по време на срещата си със заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Бизнес делегация от китайската провинция е на тридневно посещение в България. В рамките на визитата бе подписан Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката и Департамента по външна търговия и икономическо сътрудничество на китайската провинция.

Китайските инвестиции, направени в България от 1996 до 2011, са близо 56 милиона евро , като по-голямата част от тях са направени през изминалата година - 41 млн. евро. "Тези цифри не отговарят на потенциала, който има икономиката на Китай", посочи Иво Маринов.

Според него България ще търси възможности за привличане на инвеститори в осем приоритетни области – електроника и електротехника; информационни технологии и аутсорсинг; химическа и фармацевтична промишленост; машиностроене; транспорт и логистика; хранителна промишленост; земеделие и здравеопазване.

Преди година китайска компания започна да обработва 20 000 декара земи във Видинска област.

Вече са подписани два договора с китайски провинции за ползване на индустриалната зона в Божурище. Подготвят се договори с Шанхай и още две китайски провинции. Общата площ на индустриалната зона е 2 млн. квадратни метра, като има възможност да бъде разширена с още 800 хиляди квадратни метра.