България е на 62-о място в света по износ

Страната е лидер само в експорта на слънчогледови семена.

17.08.2012 | 13:15
България е на 62-о място в света по износ
България е на 62-о място в света по износ

Българската търговия представлява едва 0.2% от световната. Страната ни е на 62-о място сред износителите, пише в анализ на Българска стопанска камара.

Както и в предишни години, водещите експортни продукти на България са горива и мед, следвани все по-уверено от електрически и електронни изделия и машини. Особено добра новина е, че износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2007-2011 ) бележи средно годишен ръст 17%, докато световният внос расте с 4% за същия период, т.е. страната ни печели пазарен дял. Подобни постижения, макар и не така впечатляващи, има при машините: за 5 години средният ни експортен ръст е 4% при средногодишен ръст на световния внос 2%.

Следващите групи продукти са желязо и стомана и облекла, различни от трикотажните. И при двете групи се регистрира не само спад през последните 5 години, но и загуба на пазарен дял.

На седма и осма позиция са маслодайните семена и житни растения, следвани от трикотажни изделия и фармация.

Според анализа на БСК износът на слънчогледови семена за 2011 възлиза на почти 680 млн. долара, което е ръст от 105% спрямо 2010, когато България е на първо място в света. През 2011 страната ни отстъпва първото място на Румъния, която бележи ръст от 143% спрямо 2010 година. За последните 5 години, българският средногодишен ръст е 36%, румънският – 38%, а ръстът на световния внос е 17%. България изнася слънчоглед най-много за Румъния, Холандия (където вносът от България е на първо място с 31.5%), Турция (страната ни е втора след Украйна с 28.4% от вноса).

Износът на електроенергия продължава да е значим за българската икономика. За периода 2007-2011 ръстът е 10% при увеличение на световния внос 6%, пише още в анализа. Износът на електроенергия е основно за Гърция, на която страната ни гарантира 32% от вноса.

Износът на пшеница в последните 5 години традиционно бележи добри резултати – среден ръст 60% при ръст на световния внос 5%. България е на 11 място сред износителите на пшеница в света. За отбелязване е сравнително ниската българска цена, която постига тази борсова стока – 270 долара за тон, при средна световна 319 долара.

Пазарът на ЕС не е достатъчно динамичен, а за да се запази българският експортен ръст е необходимо увеличено присъствие на други пазари, смятат от БСК.

В България има остра нужда от привличане на инвестиции в производства, които да създават високотехнологични експортни продукти с голяма добавена стойност. Инвестициите трябва да се насочат към допълнителна преработка на ресурсите – те се изнасят не защото на външните пазари цените са по-високи, а защото не могат да се оползотворят тук, пише още в доклада.