fallback

Италия се отървава от използваните суперавтомобили

Собственици на екзотичните машини не издържат на огромните данъци и ги продават в чужбина.

16.08.2012 | 11:28

Износът на суперавтомобили втора употреба в Италия се е утроил през първите пет месеца на годината, съобщават анализатори от италианската асоциация на автомобилните износители, цитирана от Bloomberg. Според проучването до края на май от страната са били изнесени 13 633 употребявани суперавтомобила. Специалисти търсят причината във финансовата криза, която принуждава собственици на спортните машини да се отърват от тях заради твърде високите експлоатационни разходи.

Междувременно стана ясно, че продажбите на нови коли от сегмента, се очаква да се сринат с 47% до края на 2012, което отговаря на по-малко от 593 единици. Светлината в тунела ще се види едва през 2016, когато експертите очакват продажбените обеми да достигнат нивата си от преди кризата.

Всичко това се случва месеци след като италианското правителство прие законови промени за намаляване на загубите в бюджета. Те включват драстично увеличение на данъците за луксозните автомобили. На практика, през 2012 собственик на Lamborghini Aventador ще трябва да плати до четири пъти повече, отколкото през 2011 - около 8400 евро.

Паралелно започнаха и рутинни данъчни проверки, които допълнително стъписаха собствениците на екзотичните автомобили. Шефът на Ferrari Лука ди Монтедземоло определи действията на правителството като “лов за богати”, което засили слуховете, че той има амбиции за влизане в политиката.

Данните сочат, че най-заинтересовани от изгодните оферти са клиенти от Франция, Германия и Източна Европа.

fallback
fallback