От днес започва строежът на газовата връзка с Румъния

През пролетта на 2013 се очаква да потече и синьо гориво по тръбата.

16.08.2012 | 08:55
От днес започва строежът на газовата връзка с Румъния

Изграждането на 25-километровата газова връзка между България и Румъния стартира от днес. Проектът е на обща стойност 23.8 млн. евро и се очаква да бъде завършен през май 2013. Годишно тръбата ще пренася по 1.5 млрд. кубически метра синьо гориво. Символична първа копка на газопровода днес в Русе ще направят премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Делян Добрев.

Междусистемната връзка е проект, който се подготвя още от 2009 с подписване на споразумение между българската компания "Булгартрансгаз" и румънската Transgaz. В него е записано, че по-голямата част от тръбата - над 15 километра, ще бъде на българска територия, ще има над километър подводен участък през Дунав, а останалите седем километра - на румънска земя.

България ще строи газопреносни системи още със Сърбия и Турция. Към западната ни съседна тръбата ще минава между Димитровград и Ниш и ще е с дължина 150 километра. Годишният капацитет ще позволява пренос между 1.8 - 4.5 млрд. кубически метра газ, коментира преди няколко месеца за Bulgaria On Air шефът на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Инвестицията е в размер на 60 милиона евро и се финансира от българското правителство по оперативна програма "Регионално развитие". Плановете са тръбата да влезе в експлоатация през 2015. В момента се извършва Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), предпроектно проучване и разработване на парцеларен план на терена.

Най-проблематичен за момента се оказва тръбопроводът към Босфора. След като месеци наред премиерът заявяваше, че междусистемната връзка "ще ни освободи от руснаците", след проведена среща с турския си колега Реджеп Ердоган тази година се оказало, че проектът бил „далеч от реалността“ Сравнително по оптимистичен в преценките се оказа енергийният министър Делян Добрев, който е убеден, че „проектът все пак ще стане“ до края на 2014. Според плановете на „Булгартрансгаз“ тръбопроводът ще свързва Лозенец и Малкочлар, дължината е около 200 километра, инвестицията е близо 75 млн. евро. Годишно ще се пренасят по 3.5 млн. кубически метра газ.