Унгария даде последното екологично разрешително за "Набуко"

Предстои да се финализира цялостното инженерингово проектиране.

14.08.2012 | 15:50
Унгария даде последното екологично разрешително за

Унгарският участък от газопровода "Набуко" е получил последното необходимо екологично разрешително. По този начин страната става първата, която успешно е завършила процеса по издаване на необходимите документи, се казва днес в съобщение на международния консорциум Nabucco Gas Pipeline International.

"Предоставянето на това разрешително е значителна крачка напред за Унгария и е показателно за напредналия етап на развитие на газопровода", коментира управляващият директор Райнхард Мичек.

Следващите стъпки са страната да финализира цялостното инженерингово проектиране и да продължи с процеса на получаване на необходимите разрешителни за строеж.

През юни акционерите от международния консорциум - OMV, FGSZ, Transgaz, Български енергиен холдинг, Botas и RWE приеха предложението на азарбейджанския консорциум "Шах Дениз ІІ" да се съкрати тройно маршрутът на „Набуко“ до Европа. Трасето ще бъде с дължина 1300 километра, а не 3900.

България изключително много разчита на газопровода като евентуална алтернативна на руския газ. Тръбата ще мине през 9 области- Ямбол, Бургас, Шумен, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище и Враца. Очакванията са, че от 2017 ще тръгне първият пренос от Каспийския и Близкия Изток. Енергийното министерство вече е планирало 200 милиона евро за предпроектни проучвания.