0.2% спад през второто тримесечие за европейската икономика

С най-голям процент се е свила икономиката на Португалия за последните три месеца.

14.08.2012 | 15:34
0.2% спад през второто тримесечие за европейската икономика

През второто тримесечие на 2012 икономиката на еврозоната се е свила с 0.2% на тримесечна база, сочат данните на Евростат, цитирани от BBC.  През първите три месеца на годината икономиката на 17-те страни отчете нулев ръст.
За месеците от април до юни най-голямата европейска икономика – германската, се е повишила с 0.3% благодарение на износа и вътрешното потребление. Франция отчита нулев ръст, изненадвайки по-лошите прогнози за тримесечието, предаде BBC. Последните две тримесечия Франция също отбеляза нулев ръст, което означава, че страната е в рецесия.

Икономиката на всичките 27 страни-членки на ЕС също бележи спад от 0.2%. С най-голям процент, от 1.2 на сто се е  понижил БВП на Португалия. Икономическият спад на Кипър е в рамките на 0.8%, а на Италия- 0.7% на тримесечна база. Преди ден Гърция обяви спад от 6.2% на икономиката си на годишна база за месеците от април до юни при понижение от 6.5% за първото тримесечие.
Гърция, Испания, Италия, Кипър и Португалия вече получиха помощ от Европейските спасителни фондове. Всички те са в рецесия, припомня BBC.