fallback

Плажовете оставали без стопани заради Закона за крайбрежието

Регионалното министерство предлага да бъдат облекчени условията за концесииите.

14.08.2012 | 11:56

Регионалното министерство обмисля да предложи няколко поправки в Закона за Черноморското крайбрежие, който предстои да бъде разгледан на второ четене от парламента след лятната ваканция.

Една от тях предвижда да бъдат облекчени условията за отдаване плажовете на концесия. Мнението на регионалния министър Лиляна Павлова е, че процедурата в момента е "прекалено усложнена и тромава“, което демотивирало кандидатите.

От друга страна, текстовете не давали много възможности на държавата да прави големи намаления на концесионните цени. В сегашния вид на закона, при липса на интерес, държавата имала право да ги занижава най-много до 50%. Павлова обаче настоявала за повече гъвкавост, за да може и неатрактивните плажове да имат стопани.

Експертите от регионалното министерство смятат, че трябва да се промени и съществуващото изискване всяка осемкилометрова плажна ивица да има през сто метра пост с двама спасители, съблекални, тоалетни и медицински пунктове.

Очакванията са законът да бъде окончателно приет до края на годината, а промените да влязат в сила от следващия сезон. Преди това обаче да стане депутатите трябва да постигнат консенсус с кметовете на черноморските общини дали да се въведе пълна забрана за строителство на сто метра от брега. Първото четене на закона мина през юли.

fallback
fallback