Новите цени на тока доведоха до скок на инфлацията през юли

Повишената електроенергия оскъпи живота с 3.1% на годишна база, според НСИ.

13.08.2012 | 12:52
Новите цени на тока доведоха до скок на инфлацията през юли

Инфлацията в България се е повишила рязко през юли, показват официалните данни на Националния статистически институт.  Причината за скока са новите цени на тока, които влязоха в сила от 1 юли тази година. Повишената с 13% електроенергия доведе до  поскъпване на живота с 3.1% на годишна база, което е двойно повече спрямо измерените месец по-рано 1.6 на сто. Спрямо юни потребителските цени са се вдигнали с 1.5%, след като през май беше отчетена дефлация от 1%.

През юли, спрямо същия месец на 2011 година, най-силно са се повишили разходите за наеми, текущ ремонт и поддръжка, вода, електроенергия, газ и други горива. Скокът в цените е с 10.2%. 

Националната статистика отчита и поскъпване на образователните услуги – с 6.1% и на транспорта – с 3.6%. Цените на хранителните продукти са нараснали с 2.4% на годишна база, тези на нехранителните продукти – с 1.4%, при общественото хранене има повишение от 2.6%, а при услугите – 6%.

На месечна база цените на хранителните и нехранителни продукти нарастват минимално –с 0.6 и 0.1 на сто, но при услугите, където попадат и цените на електричеството и горивата, увеличението е с 8.4 на сто.

Натрупаната от началото на годината инфлация е 2.1 на сто, показват още данните на статистиката.