fallback

Оптимизъм обзема потребителите през юли

Бюджетът на домакинствата сега е по-добър, отколкото преди три месеца, показва анкета на НСИ.

06.08.2012 | 13:31

През юли 2012 песимизмът на българските потребители намалява, показват данни на Националния статистически институт. Според резултати от проучване, оценките населението за развитието на икономическата ситуация в страната  и за собственото им финансово положение са по-малко отрицателни, отколкото бяха през април.

Хората са по-големи оптимисти и за следващите 12 месеца.

Общият показател "доверие на потребителите" се покачва със 7.8 пункта спрямо априлското равнище. При населението в градовете увеличението е 9.1%, а сред населението в селата - 4.6 на сто.

През юли оценката на живеещите в градовете е, че бюджетът на техните семейства сега е относително по-добър, отколкото три месеца по-рано, докато в селата има влошаване. Според експертите хората продължават да не могат да спестяват, но имат надежда, че в рамките на година напред ще успяват да го правят. Данните на БНБ за депозитите на гражданите също потвърждават факта, че по-бедните хора в страната са изразходвали спестяванията си, за да посрещнат ежедневните си нужди. 

Българите вече се замислят за покупки на стоки с дълготрайна употреба през следващите 12 месеца - увеличава се броят на планиращите да дадат пари за подобрения в дома, за нова кола или за жилище или вила, показва анкетата.

 

fallback
fallback