Оптимизъм обзема потребителите през юли

Бюджетът на домакинствата сега е по-добър, отколкото преди три месеца, показва анкета на НСИ.

06.08.2012 | 13:31
Оптимизъм обзема потребителите през юли
Оптимизъм обзема потребителите през юли

През юли 2012 песимизмът на българските потребители намалява, показват данни на Националния статистически институт. Според резултати от проучване, оценките населението за развитието на икономическата ситуация в страната  и за собственото им финансово положение са по-малко отрицателни, отколкото бяха през април.

Хората са по-големи оптимисти и за следващите 12 месеца.

Общият показател "доверие на потребителите" се покачва със 7.8 пункта спрямо априлското равнище. При населението в градовете увеличението е 9.1%, а сред населението в селата - 4.6 на сто.

През юли оценката на живеещите в градовете е, че бюджетът на техните семейства сега е относително по-добър, отколкото три месеца по-рано, докато в селата има влошаване. Според експертите хората продължават да не могат да спестяват, но имат надежда, че в рамките на година напред ще успяват да го правят. Данните на БНБ за депозитите на гражданите също потвърждават факта, че по-бедните хора в страната са изразходвали спестяванията си, за да посрещнат ежедневните си нужди. 

Българите вече се замислят за покупки на стоки с дълготрайна употреба през следващите 12 месеца - увеличава се броят на планиращите да дадат пари за подобрения в дома, за нова кола или за жилище или вила, показва анкетата.